Muovi-Heljanko investoi vuosien 2021 - 2022 aikana yli 10 milj. euroa entistä ekologisempiin muovipakkauksiin

Multilayer CoEx6 -rakenne + kierrätysmuovi: muovikanisterin hiilijalanjälki pienenee jopa 66 %

– Ensin vähensimme muovikanisterin valmistuksessa tarvittavan neitseellinen muovin määrää 24 %. Nyt korvasimme suomalaisilta kotitalouksilta kerätyllä kierrätysmuovilla 35 % muoviraaka-aineesta, yhden kuudesta kerroksesta. 5-litraisen Multilayer CoEx6 -kanisterin hiilijalanjälki on jopa 66 % pienempi kuin vastaavan perinteisen 1-kerroksisen HDPE-kanisterin, kertoo suomalaisen pakkausvalmistajan, Muovi-Heljangon toimitusjohtaja SIMO HELJANKO.

Arvioiden mukaan Pohjoismaissa valmistetaan vuosittain kahdeksan miljoonaa pienkonebensiinikanisteria, mikä raaka-aineena tarkoittaa noin 2 miljoonaa kiloa muovia. Uuden multilayer-teknologian ja kierrätysmuovilla korvatun yhden kerroksen myötä neitseellisen muovin tarve vähenee noin 480 000 kiloa per vuosi.

– Käytämme suomalaisilta kotitalouksilta kerättyä kierrätysmuovia osittain kierrätysmuovista valmistetuissa multilayer CoEx6-kanistereissa. Myös modernin multilayer-teknologian ansiosta rHDPE-kanisterin valmistuksessa voimme nyt korvata osan neitseellisestä muovista kierrätysmuovilla. Valmistamme myös PET-pulloja 100-prosenttisesta kierrätysmuovista.

– Tuotekehityksemme keskiössä on kierrätysmuovin käytön lisääminen kaikissa mahdollisissa kohteissa, jopa erittäin vaativissa UN-hyväksytyissä pakkauksissa, toteaa Simo Heljanko.

Elintarvikkeille pitkää säilyvyyttä ja teknokemian tuotteille useita käyttöetuja – vastuullisen pakkauksen lisäksi

Jo syksyllä 2018 Muovi-Heljanko mullisti pienikonebensakanisterien markkinan, kun multilayer-tekniikan myötä muovikanisterin hiilijalanjälki pieneni 24 % ja sen käyttöominaisuudet paranivat.

– Kuusi ohutta kerrosta tarkoittaa sitä, että kanisterin seinämä ohenee ja sen paino kevenee, mikä vähentää tarvittavan raaka-aineen määrää sekä tyhjän kanisterin painoa, muistuttaa myyntipäällikkö Mårten Karlsson.

Erityisesti teknokemian tuotteiden pakkauksena multilayer on osoittanut ylivoimaiset ominaisuutensa.
– Testitulosten mukaan multilayer-tekniikalla haihtumisprosentti on hyvin lähellä nollaa, joten ylitäyttöön ei ole tarvetta. Kanisterin sulkukerros pitää hapen sekä epäpuhtaudet kanisterin ulkopuolella ja bensahöyryt, kaasut sekä kemikaalit sisällä. Säilytystä ajatellen on iso etu, että multilayer-kanisteri pitää muotonsa, ei pullistu eikä mene lommoille, listaa Karlsson.

Vastuulliset pakkausratkaisut ja käyttöominaisuudet ovat isossa roolissa niin teknokemianteollisuudessa kuin elintarviketeollisuudessakin.
– Multilayer-muovipakkaus tuo elintarvikkeille lasipakkaukseen verrattavan säilyvyyden, kertoo Karlsson.

Muovi-Heljangon jo vuonna 2017 aloittaman investointiohjelman kakkosvaiheessa multilayer-kanisterivalikoima on kasvanut 10, 20 ja 25 litran kanistereilla. Isoihin kanistereihin on samalla kertaa kehitetty patentoitu A.G.D. pulputuksen esto. Multilayer CoEx6 -kanisterien perusväri on natura. Kanisterin väri voidaan räätälöidä asiakaskohtaisesti.

– Huomioimme ympäristön tuotantoprosessimme kaikissa vaiheissa. Tuotekehityksen ja investointien avulla olemme vähentäneet muovin määrää pakkauksissa ja ottaneet kierrätysmuovin kattavasti käyttöön. Tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa minimoimme ympäristövaikutukset. Raaka-aineiden ylijäämät kerätään tarkkaan talteen ja hyödynnetään muissa prosesseissa, kiteyttää Simo Heljanko yrityksen ympäristövastuutoimet.


Lisätiedot:
Simo Heljanko
toimitusjohtaja
puh. 040 7384488
simo.heljanko@muovi-heljanko.fi

Mårten Karlsson
myyntipäällikkö
puh. 040 0524405
marten.karlsson@muovi-heljanko.fi